Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Karipap pusing Kekinian

Coba resep karipap pusing sebagai menu istimewa hari ini. Dijamin kamu langsung menobatkannya sebagai masakan favorit! karipap pusing salah satu hidangan dengan rasa berani dan tentunya dijamin nambah lagi.

Karipap pusing

Pada umumnya orang malas mulai memasak karipap pusing karena takut rasa masakannya tidak enak. Banyak hal yang mempengaruhi kualitas rasa dari karipap pusing! Mulai dari jenis alat masak, selalu pastikan untuk menggunakan alat masak yang bermutu dan selalu dalam kondisi baik. Selanjutnya, agar cita rasa makanan semakin lezat pastinya harus menggunakan banyak bumbu agar makanan yang dibuat tidak terasa datar. Kemudian, perbanyaklah berlatih untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap kegiatan memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru berpengaruh terhadap hasil akhir masakan juga lho!

It is a thin dough made with several layers simulating a puff pastry, which is then fried or baked, filled with a mixture of ingredients that. SPIRAL CURRY PUFFS (KARIPAP PUSING 螺旋咖喱角): Spiral Curry Puffs, also known as Karipap Pusing (螺旋咖喱角) are a tasty and favourite Asian snack especially in Malaysia and Singapore. Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup.

Cara membuatnya pun cukup mudah, sobat dapat menyiapkan karipap pusing hanya dengan menggunakan 25 bahan dan 14 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk membuatnya, yuk kita coba resep karipap pusing!

Untuk menyiapkan Karipap pusing, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan sebagai berikut:

  1. Sediakan of Bahan isian:.
  2. Gunakan 2 buah of wortel, kupas potong dadu kecil.
  3. Ambil 2 buah of kentang kupas potong dadu kecil.
  4. Diperlukan 200 gram of daging ayam giling.
  5. Diperlukan 2 buah of daun bawang cuci cincang halus.
  6. Diperlukan 1 SDM of margarin untuk menumis.
  7. Gunakan of Bumbu isian:.
  8. Diperlukan 1/2 of bawang bombay cincang halus.
  9. Dibutuhkan 3 siung of bawang putih cincang halus.
  10. Diperlukan 1 of bumbu kari instan.
  11. Diperlukan 1 SDT of merica bubuk.
  12. Dibutuhkan Secukupnya of gula pasir.
  13. Gunakan Secukupnya of kaldu jamur.
  14. Sediakan Secukupnya of garam.
  15. Diperlukan Secukupnya of maizena yang dilarutkan dengan air.
  16. Siapkan of Bahan dough: dough minyak.
  17. Gunakan 650 gram of tepung terigu saya menggunakan Kunci Biru.
  18. Diperlukan 100 ml of minyak.
  19. Gunakan 1/2 SDT of garam.
  20. Diperlukan 300 ml of air putih.
  21. Ambil Secukupnya of kaldu jamur.
  22. Diperlukan of Bahan dough margarin:.
  23. Sediakan 300 gram of tepung terigu.
  24. Ambil 4 SDM of mentega putih.
  25. Gunakan 200 gram of margarin.

Ramai yang 'takut' nak cuba kerana anggap Karipap Pusing ni susah nak buat. Jangan bimbang, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang mudah. Sesuai untuk sarapan pagi atau juga minum petang. Bahan-bahan diperlukan: *Doh berminyak* : Resepi Karipap Pusing Rangup.

Langkah-langkah menyiapkan Karipap pusing:

  1. Siapkan bahan untuk isian: lelehkan margarin di atas wajan yang sudah dipanaskan,.
  2. Masukkan kentang dan goreng hingga agak sedikit kering, kemudian masukkan wortel yang sudah dipotong, lalu tambahkan potongan bawang bombay kemudian aduk rata.
  3. Beri bumbu kari instan, Tambahkan air, masukkan daging ayam giling, masukkan kaldu jamur, garam, gula.
  4. Tambahkan merica bubuk, 1 buah telur, daun bawang yang sudah dipotong aduk rata beri air tunggu hingga matang.
  5. Kemudian beri maizena yang sudah diberi air, aduk rata, koreksi rasa, tunggu sampai airnya habis angkat dan sisihkan.
  6. Siapkan mangkok besar untuk membuat Dough minyak: masukkan tepung, garam, kaldu jamur minyak dan air..
  7. Uleni adonan hingga kalis.
  8. Buat dough margarin: masukkan tepung terigu ke dalam mangkok tambahkan margarin dan mentega putih. Uleni hingga kalis. Jika adonan belum kalis boleh sedikit demi sedikit ditambahkan tepung terigu.
  9. Buat bulatan sebesar 100 gram untuk dough minyak dan 50 gram untuk dough margarin..
  10. Ambil bulatan dough minyak lalu gilas dengan rolling pin, isi dengan bulatan dough margarin lalu bulatkan seperti di dalam foto di bawah ini. Diamkan kurang lebih 5 menit.
  11. Ambil adonan yang sudah didiamkan tadi, kemudian gilas adonan dengan rolling PIN, kita lakukan dengan sangat pelan agar tidak pecah, lalu gulung adonan buat posisi vertikal..
  12. Setelah adonan digulung dengan posisi vertikal gilas lagi dengan rolling pin dengan diagonal, contoh pada gambar. Kemudian gulung adonan lalu potong selebar 1 cm.
  13. Setelah adonan dipotong tipiskan pelan dengan rolling pin, beri isian, lipat lalu pilin ujungnya.
  14. Siapkan minyak, goreng karipap pada minyak dengan panas yang sedang. Goreng hingga kuning keemasan angkat dan tiriskan. Karipap siap dihidangkan.
Karipap ialah sejenis juadah yang terkenal di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Singapura. Terdapat beberapa jenis karipap seperti karipap daging, ayam, sardin, ikan (temosa) dan mini. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Masukkan inti kari kentang ke atas kulit karipap pusing dan tutup. Kemudian kunci tepinya seperti gambar ketiga.

Mudah bukan membuat karipap pusing? Selamat berkreasi di dapur! Apabila resep ini berguna jangan lupa untuk membagikannya ke teman-teman sobat ya.

close