Rahasia Menyiapkan Kentang kari isian karipap pusing Anti Gagal!
Sedang cari resep kentang kari isian karipap pusing yang paling lezat? Gak usah pusing lagi, disini kami sudah menyiapkan resep kentang kari isian karipap pusing terbaik! kentang kari isian karipap pusing cocok untuk santapan sehari-hari di rumah maupun untuk makanan perayaan hari besar.
Kebanyakan orang tidak berani memasak kentang kari isian karipap pusing karena takut masakan yang dihasilkan tidak sesuai harapan. Banyak hal yang berpengaruh terhadap kualitas rasa dari kentang kari isian karipap pusing! Pertama dari jenis alat masak, pastikan selalu untuk menggunakan alat masak yang berkualitas dan selalu dalam kondisi bersih. Selain itu, agar rasa makanan kuat pastinya harus memakai berbagai bumbu supaya masakan yang dihasilkan tidak terasa datar. Kemudian, perbanyaklah latihan untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap langkah-langkah memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru mempengaruhi rasa masakan juga lho!
Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup. Ramai yang 'takut' nak cuba kerana anggap Karipap Pusing ni susah nak buat. Jangan bimbang, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang mudah.
Cara membuatnya pun tidak susah, kawan-kawan dapat memasak kentang kari isian karipap pusing hanya dengan menggunakan 10 bahan dan 2 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk memasaknya, bikin kentang kari isian karipap pusing yuk!
Untuk membuat Kentang kari isian karipap pusing, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang digunakan sebagai berikut:
- Diperlukan 4 bh of kentang ukuran sedang.
- Ambil 1/2 siung of bawang bombay potong kotak kecil.
- Gunakan 3 siung of bawang putih halus.
- Gunakan 1 sdm of kari bubuk.
- Sediakan 1 sdt of kaldu bubuk.
- Dibutuhkan secukupnya of Garam.
- Sediakan secukupnya of Gula pasir.
- Gunakan 1 sdm of saos sambal.
- Sediakan 2 sdm of saos tomat.
- Ambil of Note: boleh ditambahkan dengan daging cincang,ayam cincang.
Secara memang sayang kalau isian kari kentang sarden yang masih cukup banyak sisa ketika membuat epok epok/karipap sebelumnya tidak digunakan. Penasaran juga dengan cara membuat karipap pusing ini, berlapis-lapis kulitnya, dan kebetulan juga lihat di Dapur Tanpa Sempadan ada juga nih resep karipap lapis , ya sudah pakai resep itu saja deh. Karipap ialah sejenis juadah yang terkenal di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Singapura. Terdapat beberapa jenis karipap seperti karipap daging, ayam, sardin, ikan (temosa) dan mini.
Proses menyiapkan Kentang kari isian karipap pusing:
- Potong-potong kentang kotak kecil seperti ini👇,lalu kukus menjadi setengah matang.
- Panaskan margarine,tumis bawang putih halus sebentar sambil diaduk-aduk,,masukan potongan bawang bombay tumis sampai wangi,,masukkan kentang kukus,bubuk kari,kaldu bubuk,garam,gula pasir,saos sambal dan saos tomat aduk rata masak sebentar(cicipi rasanya sesuai selera).sisihkan biarkan dingin.Kentang curry siap untuk bahan isian pastel atau karipap pusing..
Mudah bukan membuat kentang kari isian karipap pusing? Selamat berkreasi di dapur! Jika resep ini berguna jangan lupa untuk membagikannya ke teman-teman kamu ya.