Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Kulit Karipap Pusing Anti Gagal!

Coba resep kulit karipap pusing sebagai sajian istimewa hari ini. Pasti kamu langsung menobatkannya sebagai masakan favorit! kulit karipap pusing salah satu sajian dengan rasa berani dan tentunya dijamin pasti lezat.

Kulit Karipap Pusing

Banyak orang takut mulai memasak kulit karipap pusing karena takut rasa masakannya tidak enak. Ada beberapa hal yang berpengaruh terhadap kualitas rasa dari kulit karipap pusing! Mulai dari jenis peralatan memasak, selalu pastikan untuk menggunakan alat masak yang bagus dan selalu dalam kondisi baik dan bersih. Selain kualitas peralatan memasak, jenis bahan yang dipakai juga berpengaruh menambah cita rasa, maka dari itu sebaiknya pakai bahan yang masih segar.. Selanjutnya, perbanyaklah berlatih untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap langkah-langkah memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru berpengaruh terhadap hasil akhir masakan juga lho!

Kali ini admin sediakan resipi dan cara membuat karipap pusing yang mudah tetapi sedap dan rangup lagi. Untuk lebih menarik, tambahkan sedikit pewarna, pasti anak-anak terpikat untuk merasainya. Kali ini, kita guna inti kentang yang ditambah dengan sedikit ikan bilis.

Kawan-kawan dapat membuat kulit karipap pusing hanya dengan menggunakan 10 bahan dan 7 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk memasaknya, yuk kita coba resep kulit karipap pusing!

Untuk menghidangkan Kulit Karipap Pusing, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan sebagai berikut:

  1. Dibutuhkan of Bahan A.
  2. Gunakan 50 gr of mentega putih.
  3. Dibutuhkan 25 gr of margarin.
  4. Diperlukan 150 gr of Rp terigu.
  5. Gunakan of Bahan B.
  6. Dibutuhkan 350 gr of Rp terigu.
  7. Siapkan 25 gr of margarin.
  8. Sediakan 1/4 sdt of garam.
  9. Sediakan 1/2 sdt of gula pasir.
  10. Diperlukan 175 ml of air.

Karipap Pusing, demikian teman-teman di Malaysia sering menyebutnya. Ini jenis lain dari pastry Asia dengan kulit renyah berlapis-lapis membentuk motif pusar di tengah. Sehingga ia juga populer dengan nama Pastel User-User, dan dari pusar itu pulalah datangnya kata "pusing". hihihi. Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Langkah-langkah menghidangkan Kulit Karipap Pusing:

  1. Campur bahan A sampai rata dan Kalis sisihkan.
  2. Campur juga bahan B sampai tercampur rata diamkan 15 m.
  3. Bagi adonan A Dan B sama rata(untuk resep di atas bagi jadi 4 sy kemaren buat 1 1/2 resep) ambil 1 bagian adonan b Gilas letakkan 1 bagian adonan A diatasnya bulatkan...lakukan hingga habis.
  4. Gilas satu bulatan perlahan lalu gulung,Gilas kembali hingga tipis,gulung lagi sambil di padatkan.
  5. Lakukan hingga habis potong tiap bagian jadi 4 atau 5 bagian beri isian resep di postingan sebelumnya yaa.....
  6. Dan pilin seperti pastel siap di goreng.
  7. Gereng dengan minyak panas api sedang hingga kuning keemasan.
Karipap yang garing dan rangup memang digemari ramai. Namun ada kalanya, bila dimasak, sekejap sahaja kulitnya dah lembik dan lemau. Kalau nak tahu cara-cara nak buat kulit karipap yang rangup serta tahan lama, boleh cuba resipi di bawah ini. Jika kulit karipap tersebut rangup, rapuh dan enak, memang sedaplah kuih tersebut. Jadi bagi anda yang nak belajar cara-cara buat kulit karipap yang kekal rangup dalam tempoh masa yang lama, boleh cuba resipi perkongsian saudari Noor Azlina Khalil.

Selamat mencoba resep kulit karipap pusing! Kalau resep ini berguna jangan lupa untuk membagikannya ke teman-teman kamu ya.

close