Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Membuat Karipap pusing yang Lezat!

Ingin tau rahasia membuat karipap pusing yang lezat? Gak perlu ragu lagi, disini kami hanya menyediakan resep resep karipap pusing terbaik! karipap pusing salah satu hidangan dengan rasa berani dan tentunya dijamin nambah lagi.

Karipap pusing

Sebagian Besar orang sudah menyerah duluan karipap pusing karena takut hasil masakannya tidak enak. Ada beberapa hal yang berpengaruh terhadap kualitas rasa dari karipap pusing! Mulai dari jenis peralatan memasak, selalu pastikan untuk menggunakan peralatan memasak yang berkualitas dan selalu dalam kondisi baik dan bersih. Kemudian, kualitas bahan yang digunakan juga berpengaruh menambah cita rasa, maka dari itu sebaiknya pakai bahan yang masih segar.. Selanjutnya, perbanyaklah latihan untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap kegiatan memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru mempengaruhi rasa masakan juga lho!

They are quite similar to the western puff or pies except that for this curry puff, it is filled with spicy, sweet a… Karipap Pusing origin. This elaboration is a traditional snack from Brunei, Malaysia (Karipap, epok-epok), Indonesia, Singapore (咖哩角,咖哩饺), Thailand (กะหรี่ปั๊บ) and India. It is a thin dough made with several layers simulating a puff pastry, which is then fried or baked, filled with a mixture of ingredients that.

Sobat dapat menghidangkan karipap pusing hanya dengan menggunakan 20 bahan dan 8 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk membuatnya, bikin karipap pusing yuk!

Untuk memasak Karipap pusing, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan sebagai berikut:

  1. Sediakan of Bahan A :.
  2. Diperlukan 125 grm of tepung terigu.
  3. Siapkan 75 grm of margarin.
  4. Gunakan of Bahan B :.
  5. Gunakan 375 grm of tepung terigu.
  6. Gunakan 40 grm of minyak goreng.
  7. Siapkan 150 ml of air dingin.
  8. Sediakan 25 grm of gula.
  9. Ambil 1/2 sdm of garam.
  10. Siapkan of Bahan isi :.
  11. Gunakan 1 buah of kentang potong kotak" kecil.
  12. Diperlukan 1/2 buah of wortel potong kotak" kecil.
  13. Diperlukan iris of daun bawang.
  14. Gunakan 2 siung of bawang merah haluskan.
  15. Siapkan 2 siung of bawang putih haluskan.
  16. Sediakan 1 buah of cabe merah besar haluskan.
  17. Siapkan 1/2 sdt of garam.
  18. Gunakan 1/2 sdt of gula.
  19. Diperlukan 1 lembar of daun salam.
  20. Ambil secukupnya of penyedap dan lada bubuk.

Karipap Pusing yang sangat glamer pada setiap kali tibanya Ramadan. Che Nom dapat resepi ni dari sahabat Instagram iaitu Mamafami, sebab nampak sedap sgt jad. Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup. Ramai yang 'takut' nak cuba kerana anggap Karipap Pusing ni susah nak buat.

Proses menghidangkan Karipap pusing:

  1. Campur bahan A sampai tercampur dan bagi menjadi 4.
  2. Campur bahan B tepung terigu,garam,gula dan minyak goreng adukrata,kemudian tuang air dingin sedikit" sampai adonan kalis dan bagi menjadi 4 bagian.
  3. Ambil 1 bulatan bahan B dan tipiskan kemudian bahan A letak diatas bahan B dan gulung kembali,lakukan sampai adonan habis..
  4. Ambil 1 adonan kemudian tipiskan dan lipat ke tiga arah kemudian tipiskan lagi dan gulung.
  5. Potong" adonan kemudian tipiskan letakkan pada cetakan dan beri isi kemudian tutup dan sambil ditekan.
  6. Goreng dengan minyak panas dengan api sedang sampai kuning kecoklatan. Angkat dan tiriskan.
  7. Siap disajikan buat buka puasa.
  8. Bahan isi : tumis bumbu halus masukkan wortel dan kentang beri sedikit air masukkan daun salam,garam,gula,penyedap dan lada biarkan air menyusut kemudian masukkan daun bawang aduk dan test rasa. Biarkan dingin dahulu..
Jangan bimbang, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang mudah. Sesuai untuk sarapan pagi atau juga minum petang. Bahan-bahan diperlukan: *Doh berminyak* : Resepi Karipap Pusing Rangup. Karipap ialah sejenis juadah yang terkenal di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Singapura. Terdapat beberapa jenis karipap seperti karipap daging, ayam, sardin, ikan (temosa) dan mini.

Mudah bukan membuat karipap pusing? Selamat berkreasi di dapur! Kalau resep ini berguna jangan lupa untuk membagikannya ke teman-teman kalian ya.

close