Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Langkah Mudah Membuat Karipap pusing Untuk Pemula!

Bosan sama menu makanan yang itu-itu aja? Kamu perlu coba resep karipap pusing ini, mungkin bisa jadi menu favorit barumu! Satu lagi menu makanan yang bakal bikin meja makan semakin meriah - karipap pusing! Khusus untuk merayakan yang istimewa bersama orang special!

Karipap pusing

Sebagian Besar orang takut mulai memasak karipap pusing karena takut masakan yang dihasilkan tidak sesuai harapan. Ada beberapa hal yang mempengaruhi kualitas rasa dari karipap pusing! Mulai dari jenis alat masak, pastikan selalu untuk menggunakan peralatan memasak yang bermutu dan selalu dalam kondisi baik. Kemudian, kualitas bahan yang digunakan juga mempengaruhi cita rasa, maka dari itu sebaiknya gunakan bahan yang masih fresh.. Selain itu, perbanyaklah latihan untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap langkah-langkah memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru berpengaruh terhadap rasa masakan juga lho!

This elaboration is a traditional snack from Brunei, Malaysia (Karipap In Malaysia you can find another version called epok-epok and they differ from karipap because the. Resepi Karipap Pusing Sardin Beserta Tips Penyimpanan Cara Membentuk Karipap Pusing Keong Melingkar.

Teman-teman dapat menyiapkan karipap pusing hanya dengan menggunakan 8 bahan dan 11 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk membuatnya, yuk kita coba resep karipap pusing!

Untuk memasak Karipap pusing, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan sebagai berikut:

  1. Ambil of terigu protein rendah.
  2. Ambil of minyak goreng.
  3. Gunakan of air.
  4. Diperlukan of garam.
  5. Gunakan of Adonan margarin.
  6. Sediakan of terigu protein rendah.
  7. Siapkan of mentega putih (sy : korsvet).
  8. Diperlukan of margarin.

Spiral Curry Puffs, also known as Karipap Pusing (螺旋咖喱角) are a tasty and favourite Asian snack especially in Malaysia and Singapore. They are quite similar to the western puff or pies except that for..(FRIED & BAKED) Karipap Pusing Rangup dan Sedap Confirm Jadi Karipap Pusing yang rangup dengan inti kentang yang sangat sedap! Cara mudah untuk buat Karipap Pusing secara homemade. Banyak tak banyak dan lebgkap dengan resipi step by step.

Langkah-langkah menyiapkan Karipap pusing:

  1. Siapkan bahan isian (resep dan cara membuat sudah ada di postingan sebelumnya ya).
  2. Adonan minyak : campur semua bahan, aduk rata dan bulatkan adonan, tutup dg serbet bersih.
  3. Adonan margarin: campur semua bahan, aduk rata dan bulatkan, tutup dg serbet bersih.
  4. Bagi adonan menjadi 4 bagian @40 gram (utk adonan minyak) dan @20 gram (utk adonan margarin).
  5. Pipihkan adonan minyak. Lalu letakkan adonan margarin di tengahnya, bulatkan.
  6. Pipihkan adonan dan oles air ke permukaannya.
  7. Rolling melintang, pipihkan lalu gulung.
  8. Potong 3 bagian, jangan potong lebih dari 3 ya, nanti ketipisan..
  9. Pipihkan adonan, bagian yg terlihat banyak lapisan, menghadap bagian luar ya. Beri isian. Tutup rapatkan dan pilin tepi2nya.
  10. Goreng dalam minyak panas yang banyak. Goreng sampai kecoklatan, tiriskan.
  11. Sajikan.
Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup. Karipap Pusing rangup dan sedap confirm jadi ini adalah resepi karipap pusing yang sangat Video ini adalah mengenai Karipap Pusing. Resepi karipap yang mempunyai struktur berpusing ini boleh. Karipap pusing Lani's kurang berminyak dan resepi yang tersendiri paling sedap dari yang anda pernah makan sebelum ini. Pilihan terbaik waktu makan santai anda!

Selamat mencoba resep karipap pusing! Kalau resep ini berguna jangan lupa untuk membagikannya ke teman-teman kalian ya.

close