Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Karipap pusing Untuk Pemula!

Jenuh dengan makanan yang itu-itu saja? Mari coba resep karipap pusing ini, mungkin bisa jadi menu favorit barumu! karipap pusing, makanan mudah dan cepat untuk dibuat. Cocok untuk disajikan kapan saja untuk keluarga tercinta.

Karipap pusing

Pada umumnya orang malas mulai memasak karipap pusing karena takut rasa masakannya tidak lezat. Banyak hal yang berpengaruh terhadap kualitas rasa dari karipap pusing! Mulai dari kualitas peralatan memasak, selalu pastikan untuk menggunakan peralatan memasak yang bagus dan selalu dalam kondisi bersih. Selanjutnya, jenis bahan yang dipakai juga berpengaruh menambah cita rasa, maka dari itu sebaiknya pakai bahan yang masih fresh.. Dan yang terakhir, perbanyaklah latihan untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap langkah-langkah memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru berpengaruh terhadap rasa masakan juga lho!

It is a thin dough made with several layers simulating a puff pastry, which is then fried or baked, filled with a mixture of ingredients that. SPIRAL CURRY PUFFS (KARIPAP PUSING 螺旋咖喱角): Spiral Curry Puffs, also known as Karipap Pusing (螺旋咖喱角) are a tasty and favourite Asian snack especially in Malaysia and Singapore. They are quite similar to the western puff or pies except that for this curry puff, it is filled with spicy, sweet a… Karipap Pusing.

Kamu dapat menghidangkan karipap pusing hanya dengan menggunakan 21 bahan dan 13 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk memasaknya, bikin karipap pusing yuk!

Untuk menghidangkan Karipap pusing, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan sebagai berikut:

  1. Siapkan of Kulit 1 :.
  2. Dibutuhkan 350 gr of tepung terigu.
  3. Diperlukan 160 ml of air.
  4. Ambil 1/3 sdt of garam.
  5. Sediakan 50 ml of minyak.
  6. Diperlukan of Kulit 2 :.
  7. Dibutuhkan 160 gr of tepung.
  8. Gunakan 100 gr of margarin.
  9. Gunakan 2 sdm of mentega.
  10. Ambil of Isian 🌾.
  11. Siapkan 300 gr of kentang.
  12. Gunakan 1/2 buah of wortel.
  13. Ambil 200 gr of daging cincang(bisa diganti daging ayam kalau mau).
  14. Ambil of Bumbu isian :.
  15. Dibutuhkan 1/2 bh of bawang bombay.
  16. Diperlukan 3 siung of bawang merah.
  17. Sediakan 2 siung of bawang putih.
  18. Gunakan of Garam.
  19. Gunakan of Penyedap rasa.
  20. Siapkan 2 sdm of bubuk kare.
  21. Gunakan of Gula.

Sesuai untuk sarapan pagi atau juga minum petang. Bahan-bahan diperlukan: *Doh berminyak* : Sedapnya Karipap Pusing. Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup. Ramai yang 'takut' nak cuba kerana anggap Karipap Pusing ni susah nak buat.

Langkah-langkah menghidangkan Karipap pusing:

  1. Isian : tumis bawang sampai harum, masukkan daging cincang aduk aduk, kemudian masukkan kentang dan wortel tambahkan garam, gula, kari bubuk dan sedikit air. Masak hingga meresap..
  2. Kulit 1 : satukan dalam wadah semua bahan, gauli hingga kalis(tidak lengket ditangan). Kulit 2 : sama step kulit 1, diuleni sampai kalis..
  3. Bagi adonan kulit 1 dan 2 menjadi 5 bulatan..
  4. Pipihkan adonan 1, kemudian masukkan adonan 2..
  5. Ditutup dan padatkan seperti ini..
  6. Kemudian digilas seperti ini, oles dengan air..
  7. Dan gulung horizontal. Kemudian pipihkan dengan penggilas lagi..
  8. Gulung vertikal..
  9. Potong menjadi 5 bagian..
  10. Pipihkan seperti ini, dan diberi isi..
  11. Lipat 2 dan dipilin seperti pastel..
  12. Goreng sampai matang dan kuning..
  13. Selamat mencoba 😘😍.
Jangan bimbang, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang mudah. Karipap ialah sejenis juadah yang terkenal di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Singapura. Terdapat beberapa jenis karipap seperti karipap daging, ayam, sardin, ikan (temosa) dan mini. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. There are a few different versions of the curry puff depending on the ethic group or region.

Sangat mudah dan bakal bikin suasana makan bersama keluarga makin seru pastinya. Yuk, jangan ragu untuk membuat karipap pusing hari ini! Apabila resep ini berguna jangan lupa untuk membagikannya ke teman-teman kalian ya.

close