Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Langkah Mudah Membuat Karipap Pusing yang Bikin Ngiler!

Sedang pengen coba resep karipap pusing yang paling sedap? Tidak perlu ragu lagi, disini kami sudah menyiapkan resep karipap pusing terbaik! karipap pusing salah satu sajian dengan rasa berani dan tentunya dijamin pasti lezat.

Karipap Pusing

Sebagian Besar orang sudah minder duluan karipap pusing karena takut masakan yang dihasilkan tidak enak. Ada beberapa hal yang berpengaruh terhadap kualitas rasa dari karipap pusing! Pertama dari jenis peralatan memasak, selalu pastikan untuk menggunakan peralatan memasak yang bermutu dan selalu dalam kondisi bersih. Kemudian, agar cita rasa makanan kuat tentu saja harus memakai banyak bumbu agar masakan yang dibikin tidak terasa datar. Selanjutnya, perbanyaklah latihan untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap kegiatan memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru mempengaruhi rasa masakan juga lho!

It is a thin dough made with several layers simulating a puff pastry, which is then fried or baked, filled with a mixture of ingredients that. SPIRAL CURRY PUFFS (KARIPAP PUSING 螺旋咖喱角): Spiral Curry Puffs, also known as Karipap Pusing (螺旋咖喱角) are a tasty and favourite Asian snack especially in Malaysia and Singapore. Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup.

Cara membuatnya pun cukup mudah, sobat dapat menyiapkan karipap pusing hanya dengan menggunakan 9 bahan dan 7 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk memasaknya, yuk kita coba resep karipap pusing!

Untuk menyiapkan Karipap Pusing, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan sebagai berikut:

  1. Gunakan of a.
  2. Gunakan 125 gr of Terigu.
  3. Ambil 70 gr of Margarin.
  4. Ambil of b.
  5. Dibutuhkan 350 gr of Terigu.
  6. Gunakan 40 gr of Minyak sayur.
  7. Gunakan 150 ml of Air.
  8. Sediakan 1 sdm of Gula.
  9. Ambil 1 of ssct Kaldu bubuk (tambahan).

Ramai yang 'takut' nak cuba kerana anggap Karipap Pusing ni susah nak buat. Jangan bimbang, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang mudah. Sesuai untuk sarapan pagi atau juga minum petang. Bahan-bahan diperlukan: *Doh berminyak* : Resepi Karipap Pusing Rangup.

Proses memasak Karipap Pusing:

  1. Uleni bahan A sampai bs dipulung begitu jg bahan B, bagi 2 kedua adonan dan bulatkan masing².
  2. Pipihkan adonan B kemudian isi dgn adonan A lalu bungkus dan bulatkan kembali (jgn ada udara yg terperangkap), gilas adoan tsb ±1 cm kemudian gulung, diamkan ±15 menit di kulkas kemudian potong² dgn tebal ±1,5 cm (akan terlihat guratan² layer nya).
  3. .
  4. .
  5. .
  6. Gilas adonan yg sudah dipotong kemudian isi dgn isian (sy kentang kentang dan wortel curry), goreng hingga kuning keemasan.
  7. .
Karipap ialah sejenis juadah yang terkenal di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Singapura. Terdapat beberapa jenis karipap seperti karipap daging, ayam, sardin, ikan (temosa) dan mini. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Masukkan inti kari kentang ke atas kulit karipap pusing dan tutup. Kemudian kunci tepinya seperti gambar ketiga.

Sangat mudah dan bakal bikin suasana makan bersama keluarga makin seru pastinya. Yuk, jangan ragu untuk membuat karipap pusing hari ini! Jika resep ini berguna jangan lupa untuk membagikannya ke teman-teman sobat ya.

close