Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Gampang Menghidangkan Kentang Kari inti Karipap Pusing Anti Gagal!

Ingin tau rahasia bikin kentang kari inti karipap pusing yang enak? Gak usah pusing lagi, disini kami hanya menyediakan resep resep kentang kari inti karipap pusing terbaik! Hadirkan kentang kari inti karipap pusing untuk agenda masak akhir pekan ini. Sajian ini bisa kamu kreasikan sendiri di rumah.

Kentang Kari inti Karipap Pusing

Kebanyakan orang malas mulai memasak kentang kari inti karipap pusing karena takut rasa masakannya tidak lezat. Ada beberapa hal yang mempengaruhi kualitas rasa dari kentang kari inti karipap pusing! Pertama dari kualitas alat masak, selalu pastikan untuk menggunakan alat masak yang bermutu dan selalu dalam kondisi baik dan bersih. Selanjutnya, agar rasa makanan kuat pastinya harus memakai berbagai bumbu agar masakan yang dihasilkan terasa enak. Selain itu, perbanyaklah latihan untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap proses memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru mempengaruhi rasa masakan juga lho!

Ada inti kentang, ayam, daging, sardin, telur dan lain-lain lagi. Walaupun ada pelbagai jenis karipap, inti kentang yang ada rasa rempah kari masih lagi popular di kalangan penggemar karipap. Rasa rempah karinya yang ada sedikit pedas bersama ubi kentang yang lembut sangat sesuai untuk digabungkan dengan ayam atau daging.

Cara membuatnya pun cukup mudah, sobat dapat menyiapkan kentang kari inti karipap pusing hanya dengan menggunakan 13 bahan dan 4 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk membuatnya, bikin kentang kari inti karipap pusing yuk!

Untuk menyiapkan Kentang Kari inti Karipap Pusing, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan sebagai berikut:

  1. Siapkan 750 gr of kentang.
  2. Gunakan 300 gr of Dada ayam cincang.
  3. Dibutuhkan 1 butir of Bawang Bombay.
  4. Gunakan 6 siung of Bawang putih.
  5. Dibutuhkan 2 bh of Cabai merah.
  6. Diperlukan 2 ruas of Jahe.
  7. Diperlukan 2 telunjuk of Kunyit.
  8. Sediakan 1 sdm of Rempah garam masala.
  9. Ambil 3 batang of Daun kari/koropele.
  10. Siapkan secukupnya of Air.
  11. Ambil secukupnya of Garam.
  12. Dibutuhkan secukupnya of Gula.
  13. Gunakan secukupnya of Minyak untuk menumis.

Karipap ialah sejenis juadah yang terkenal di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Singapura. Terdapat beberapa jenis karipap seperti karipap daging, ayam, sardin, ikan (temosa) dan mini. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Selain ubi kentang, inti ubi keledek juga kadangkala digunakan sebagai inti.

Cara memasak Kentang Kari inti Karipap Pusing:

  1. Kukus kentang 1/2 matang, cincang daging ayam dan siapkan bumbu.
  2. Tumis bawang bombay yang sudah dicincang dengan minyak kemudian masukkan bumbu yang sudah dihaluskan tumis lagi hingga wangi masukkan ayam cincang dan daun rempah.
  3. Masak hingga daging berubah warna dan mengeluarkan air kemudian masukkan kentang yang sudah dikukus tambahkan sedikit air jika perlu.
  4. Aduk rata garam dan gula masak hingga semua matang tes rasa setelah semua cukup matikan api resep kulit di posting selanjutnya yaa....
Masukkan inti kentang dahulu dan buh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. *telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi. Buat Karipap Inti Kentang Homemade Yang Sedap-Wahhh.mesti ramai yang suka makan karipap panas-panas dengan inti kentang yang sedap, yang rasanya ada pedas-pedas dan manis sikit kan? Tambah lagi ada rasa rempah kari yang membuatkan inti karipap tu memang meletuplah.hehe. Orait, biasanya orang-orang sebelah selatan sini je yang suka makan kuih karipap kan. Orang sebelah utara dan pantai timur.

Sangat mudah dan bakal bikin suasana makan bersama keluarga makin seru pastinya. Yuk, jangan ragu untuk membuat kentang kari inti karipap pusing hari ini! Kalau resep ini berguna jangan lupa agar membagikannya ke teman-teman kalian ya.

close