Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Karipap pusing Anti Ribet!

Ingin masak karipap pusing yang enak? Gak perlu pusing lagi, disini kami sudah menyiapkan resep karipap pusing terbaik! karipap pusing cocok untuk sajian sehari-hari di rumah maupun untuk makanan pesta.

Karipap pusing

Banyak orang malas mulai memasak karipap pusing karena takut rasa masakannya tidak lezat. Banyak hal yang mempengaruhi kualitas rasa dari karipap pusing! Mulai dari jenis peralatan memasak, pastikan selalu untuk menggunakan alat masak yang bermutu dan selalu dalam kondisi baik dan bersih. Kemudian, jenis bahan yang digunakan juga berpengaruh menambah cita rasa, maka dari itu selalu pakai bahan yang masih segar.. Selain itu, perbanyaklah berlatih untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap proses memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru berpengaruh terhadap hasil akhir masakan juga lho!

Che Nom dapat resepi ni dari sahabat Instagram iaitu Mamafami, sebab nampak sedap sgt jad. There are a few different versions of the curry puff depending on the ethic group or region. Karipap is very similar to the Chinese crispy fry dumpling, a popular snack in Fujian, filled with Chinese chives or crushed peanut and eaten during Chinese New Year.

Cara membuatnya pun cukup mudah, kalian dapat memasak karipap pusing hanya dengan menggunakan 10 bahan dan 8 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk memasaknya, bikin karipap pusing yuk!

Untuk membuat Karipap pusing, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan sebagai berikut:

  1. Gunakan of Bahan A :.
  2. Sediakan 50 gr of mentega putih.
  3. Gunakan 25 gr of margarin.
  4. Diperlukan 150 gr of tepung terigu.
  5. Siapkan of Bahan B :.
  6. Dibutuhkan 350 gr of tepung terigu.
  7. Ambil 25 gr of margarin.
  8. Diperlukan 1/4 sdt of garam.
  9. Sediakan 1/2 sdt of gula pasir.
  10. Sediakan 175 ml of air.

The Chinese Malaysian applied the Chinese pastry method of the crispy dumpling replaced with the curry and created. Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup. Ramai yang 'takut' nak cuba kerana anggap Karipap Pusing ni susah nak buat. Jangan bimbang, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang mudah.

Cara menyiapkan Karipap pusing:

  1. Campur bahan A sampai rata dan kalis,sisihkan.
  2. Campur juga bahan B sampai tercampur rata,diamkan 15 menit.
  3. Bagi adonan A dan B sama rata,saya menjadi 6 bagian tapi yang 1 tidak kefoto..ambil 1 adonan bagian B gilas lettakan bagian adonan A diatasnya lalu bulatkan..lakukan hingga abis.
  4. Ini setelah bahan B dan A di bulatkan...
  5. Gilas satu bulatan perlahan lalu gulung..gilas kembali hingga tipis..gulung lagi sambil di padatkan.
  6. Lakukan hingga habis,potong tiap bagian jadi 4 atau 5 bagian beri isi an..(sy isi seperti isi risol hanya wortel dan kentang)..dan pilin seperti pastel.
  7. Goreng dengan minyak panas api sedang hingga kuning keemasan.
  8. Angkat dan sajikan...
Resepi karipap pusing ini mencabar dengan teknik yang dikenakan pada doh. Sungguh enak dimakan pada waktu minum pet. Karipap adalah antara kuih yang paling kerap saya sediakan kerana saya memang penggemar tegar karipap terutama karipap sardin. Walaupun badan memang sakit sakit kerana demam dan selsema sejak beberapa hari lalu tapi saya bertekad untuk membuatnya walaupun seorang diri. Karipap ialah sejenis juadah yang terkenal di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Singapura.

Selamat mencoba resep karipap pusing! Jika resep ini berguna jangan lupa agar membagikannya ke teman-teman sobat ya.

close