Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Kentang Kari (Isian Karipap Pusing) Anti Ribet!

Coba resep kentang kari (isian karipap pusing) sebagai hidangan istimewa akhir pekan ini. Dijamin kamu langsung menobatkannya sebagai masakan favorit! kentang kari (isian karipap pusing) salah satu sajian dengan rasa berani dan tentunya dijamin pasti nagih.

Kentang Kari (Isian Karipap Pusing)

Pada umumnya orang tidak berani memasak kentang kari (isian karipap pusing) karena takut hasil masakannya tidak sesuai harapan. Ada beberapa hal yang berpengaruh terhadap kualitas rasa dari kentang kari (isian karipap pusing)! Pertama dari jenis alat masak, selalu pastikan untuk menggunakan alat masak yang bermutu dan selalu dalam kondisi baik dan bersih. Selain kualitas peralatan memasak, kualitas bahan yang digunakan juga berpengaruh menambah cita rasa, maka dari itu selalu gunakan bahan yang masih fresh.. Selain itu, perbanyaklah berlatih untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap proses memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru mempengaruhi rasa masakan juga lho!

Ramai yang 'takut' nak cuba kerana anggap Karipap Pusing ni susah nak buat. Jangan bimbang, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang mudah. Karipap ialah sejenis juadah yang terkenal di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Singapura.

Kamu dapat memasak kentang kari (isian karipap pusing) hanya dengan menggunakan 10 bahan dan 3 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk membuatnya, yuk kita coba resep kentang kari (isian karipap pusing)!

Untuk menyiapkan Kentang Kari (Isian Karipap Pusing), gunakan bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan sebagai berikut:

  1. Diperlukan 3 buah of kentang ukuran sedang.
  2. Dibutuhkan 2 buah of wortel.
  3. Diperlukan 3 siung of bawang putih, haluskan.
  4. Ambil 1/2 buah of bawang bombay, potong kotak kecil.
  5. Diperlukan 1 sdm of kari bubuk.
  6. Diperlukan 1 sdt of kaldu bubuk.
  7. Ambil 1 sdm of saos sambal.
  8. Dibutuhkan 2 sdm of saos tomat.
  9. Siapkan Secukupnya of garam.
  10. Ambil Secukupnya of gula pasir.

Terdapat beberapa jenis karipap seperti karipap daging, ayam, sardin, ikan (temosa) dan mini. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Selain ubi kentang, inti ubi keledek juga kadangkala digunakan sebagai inti. Secara memang sayang kalau isian kari kentang sarden yang masih cukup banyak sisa ketika membuat epok epok/karipap sebelumnya tidak digunakan.

Cara membuat Kentang Kari (Isian Karipap Pusing):

  1. Potong-potong kentang dan wortel menjadi kotak kecil. Lalu kukus sampai setengah matang..
  2. Panaskan sedikit minyak goreng, tumis bawang putih halus sampai harum. Masukkan potongan bawang bombay tumis sampai harum..
  3. Masukkan kentang dan wortel yang sudah dikukus. Beri bubuk kari, kaldu bubuk, garam, gula, saos sambal dan saos tomat. Aduk rata, koreksi rasa. Masak sebentar, angkat..
Penasaran juga dengan cara membuat karipap pusing ini, berlapis-lapis kulitnya, dan kebetulan juga lihat di Dapur Tanpa Sempadan ada juga nih resep karipap lapis , ya sudah pakai resep itu saja deh. Okeh aku teruskan ke Resepi Karipap Pusing Inti Kari Daging yang aku nak kongsikan ni. Tambah lagi ada rasa rempah kari yang membuatkan inti karipap tu memang meletuplah.hehe. Orait, biasanya orang-orang sebelah selatan sini je yang suka makan kuih karipap kan. Orang sebelah utara dan pantai timur.

Selamat mencoba resep kentang kari (isian karipap pusing)! Kalau resep ini berguna jangan lupa untuk membagikannya ke teman-teman sobat ya.

close