Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Menghidangkan Karipap Pusing Kekinian

Ingin tau rahasia masak karipap pusing yang lezat? Tidak usah pusing lagi, disini kami hanya menyediakan resep resep karipap pusing terbaik! Makanan karipap pusing ini cocok untuk momen-momen spesial. Lezat dan tidak susah dibuat.

Karipap Pusing

Kebanyakan orang tidak berani memasak karipap pusing karena takut masakan yang dihasilkan tidak lezat. Ada beberapa hal yang berpengaruh terhadap kualitas rasa dari karipap pusing! Mulai dari kualitas peralatan memasak, selalu pastikan untuk menggunakan peralatan memasak yang bagus dan selalu dalam kondisi baik dan bersih. Kemudian, kualitas bahan yang dipakai juga berpengaruh menambah cita rasa, maka dari itu selalu pakai bahan yang masih fresh.. Selain itu, perbanyaklah latihan untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap proses memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru mempengaruhi hasil akhir masakan juga lho!

This elaboration is a traditional snack from Brunei, Malaysia (Karipap In Malaysia you can find another version called epok-epok and they differ from karipap because the. Resepi Karipap Pusing Sardin Beserta Tips Penyimpanan Cara Membentuk Karipap Pusing Keong Melingkar.

Cara membuatnya pun tidak susah, kalian dapat membuat karipap pusing hanya dengan menggunakan 21 bahan dan 9 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk membuatnya, bikin karipap pusing yuk!

Untuk menyiapkan Karipap Pusing, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan sebagai berikut:

  1. Siapkan of Bahan A.
  2. Dibutuhkan 100 g of Mentega putih (25g).
  3. Siapkan 50 g of Margarin (1sdm = 15g).
  4. Siapkan 300 g of Tepung terigu (75g).
  5. Sediakan of Bahan B.
  6. Sediakan 700 g of Tepung terigu (175g).
  7. Ambil 1 sdt of Garam (1/4sdt).
  8. Dibutuhkan 50 g of Margarin (12.5g/1sdm).
  9. Sediakan 350 cc of air (80-90ml).
  10. Dibutuhkan of Bahan isi.
  11. Gunakan 2 buah of wortel, dipotong dadu kecil.
  12. Gunakan 1 buah of kentang ukuran sedang, dipotong dadu.
  13. Gunakan 120 g of kornet sapi.
  14. Gunakan 3 sdm of saus bolognies.
  15. Siapkan 4 siung of bawang putih, cincang halus.
  16. Sediakan 1/2 buah of bawang bombay, cincang kasar.
  17. Sediakan 1/2 sdt of Garam.
  18. Ambil 1 sdt of gula.
  19. Ambil of Penyedap rasa (optional).
  20. Gunakan of Mentega untuk menumis.
  21. Sediakan secukupnya of Air.

Spiral Curry Puffs, also known as Karipap Pusing (螺旋咖喱角) are a tasty and favourite Asian snack especially in Malaysia and Singapore. They are quite similar to the western puff or pies except that for..(FRIED & BAKED) Karipap Pusing Rangup dan Sedap Confirm Jadi Karipap Pusing yang rangup dengan inti kentang yang sangat sedap! Cara mudah untuk buat Karipap Pusing secara homemade. Banyak tak banyak dan lebgkap dengan resipi step by step.

Proses membuat Karipap Pusing:

  1. Dicampur bahan A, diuleni hingga kalis, dibulatkan. Diletakkan diwadah tertutup, disisihkan..
  2. Dicampur bahan B, diuleni hingga kalis, dibulatkan. Didiamkan ±15 menit..
  3. Buat isian. Ditumis bawang putih dan bawang bombay dengan mentega hingga harum. Dimasukkan kornet, masak hingga matang. Ditambahkan saus bolognies, kentang, wortel dan tambahkan sedikit air. Koreksi rasa dengan garam, gula dan penyedap rasa. Dimasak sampai matang. Diangkat dan disisihkan..
  4. Dilanjutkan membuat kulit karipap. Gambar 1 : Ditipiskan adonan B kemudian letakkan adonan A ditengah adonan B. Dilipat adonan B hingga menutupi adonan A. Gambar 2 : Setelah dibulatkan adonan dipipihkan. Gambar 3 : Dilipat 3 (bagian atas dilipat ketengah, bagian bawah dilipat ketengah kemudian disatukan/dilipat2) Gambar 4 : Dipipihkan kembali ďan kemudian dilipat 2..
  5. Gambar 5 : Setelah dilipat 2 dipipihkan kembali dan digulung. Gambar 6 : Dipotong-potong adonan yang sudah digulung tadi (kira2 setebal 1cm).
  6. Gulungan kecil td ditipiskan. Diisi dengan isian kemudian rapatkan pinggirnya dengan cara di pilin (dicubit) seperti membuat pastel..
  7. Digoreng karipap dengan api sedang hingga matang..
  8. Disajikan bersama cabe rawit atau saus sambal lebih nikmat.
  9. Selamat Mencoba 😊.
Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup. Karipap Pusing rangup dan sedap confirm jadi ini adalah resepi karipap pusing yang sangat Video ini adalah mengenai Karipap Pusing. Resepi karipap yang mempunyai struktur berpusing ini boleh. Karipap pusing Lani's kurang berminyak dan resepi yang tersendiri paling sedap dari yang anda pernah makan sebelum ini. Pilihan terbaik waktu makan santai anda!

Mudah bukan membuat karipap pusing? Selamat berkreasi di dapur! Apabila resep ini berguna jangan lupa agar membagikannya ke teman-teman sobat ya.

close