Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Membuat Karipap pusing yang Lezat Sekali!

Ingin tau rahasia bikin karipap pusing yang lezat? Gak usah ragu lagi, disini kami hanya menyediakan resep resep karipap pusing terbaik! Hadirkan karipap pusing untuk agenda masak akhir pekan ini. Makanan ini bisa kamu kreasikan sendiri di rumah.

Karipap pusing

Kebanyakan orang takut mulai memasak karipap pusing karena takut masakan yang dihasilkan tidak enak. Banyak hal yang berpengaruh terhadap kualitas rasa dari karipap pusing! Pertama dari jenis alat masak, selalu pastikan untuk menggunakan alat masak yang bermutu dan selalu dalam kondisi baik dan bersih. Selanjutnya, kualitas bahan yang digunakan juga mempengaruhi cita rasa, oleh karena itu sebaiknya pakai bahan yang masih segar.. Selanjutnya, perbanyaklah latihan untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap proses memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru berpengaruh terhadap hasil akhir masakan juga lho!

It is a thin dough made with several layers simulating a puff pastry, which is then fried or baked, filled with a mixture of ingredients that. SPIRAL CURRY PUFFS (KARIPAP PUSING 螺旋咖喱角): Spiral Curry Puffs, also known as Karipap Pusing (螺旋咖喱角) are a tasty and favourite Asian snack especially in Malaysia and Singapore. Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup.

Cara membuatnya pun cukup mudah, sobat dapat memasak karipap pusing hanya dengan menggunakan 9 bahan dan 10 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk membuatnya, bikin karipap pusing yuk!

Untuk menghidangkan Karipap pusing, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang digunakan sebagai berikut:

  1. Sediakan of Adonan minyak :.
  2. Ambil 200 g of tepung terigu kunci.
  3. Siapkan 35 ml of minyak goreng.
  4. Siapkan 100 ml of air.
  5. Gunakan 1/8 sdt of garam.
  6. Gunakan of Adonan mentega :.
  7. Sediakan 100 g of tepung terigu kunci.
  8. Gunakan 1 sdm of mentega putih, bisa pakai korsvet.
  9. Dibutuhkan 80 g of margarin.

Ramai yang 'takut' nak cuba kerana anggap Karipap Pusing ni susah nak buat. Jangan bimbang, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang mudah. Sesuai untuk sarapan pagi atau juga minum petang. Bahan-bahan diperlukan: *Doh berminyak* : Resepi Karipap Pusing Rangup.

Langkah-langkah membuat Karipap pusing:

  1. Siapkan bahan2nya. Untuk isian, saya pakai topping pizza (ada diresep pizza)..
  2. Adonan minyak : campur semua bahan, aduk rata dan bulatkan adonan, tutup dg serbet bersih.
  3. Adonan margarin: campur semua bahan, aduk rata dan bulatkan, tutup dg serbet bersih.
  4. Bagi adonan minyak dan adonan mentega, masing2 menjadi 4 bulatan..
  5. Pipihkan adonan minyak. Lalu letakkan adonan margarin di tengahnya, bulatkan.
  6. Pipihkan adonan dan oles air ke permukaannya. Pipihkan dan lipat tiga..
  7. Rolling melintang, pipihkan lalu gulung.
  8. Karena saya pakai cetakan pastel yang kecil, saya potong jadi 6..
  9. Pipihkan adonan, bagian yg terlihat banyak lapisan, menghadap bagian luar ya. Beri isian. Tutup rapatkan dan pastikan supaya saat digoreng tidak terbuka..
  10. Goreng dalam minyak panas yang banyak. Goreng sampai kecoklatan, tiriskan. Sajikan..
Karipap ialah sejenis juadah yang terkenal di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Singapura. Terdapat beberapa jenis karipap seperti karipap daging, ayam, sardin, ikan (temosa) dan mini. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Masukkan inti kari kentang ke atas kulit karipap pusing dan tutup. Kemudian kunci tepinya seperti gambar ketiga.

Ternyata tidak sulit, kan? Yuk, mulai belanja bahan-bahannya dan bersiap untuk membuat karipap pusing. Makan malam hari ini pasti akan terasa istimewa! Jika resep ini berguna jangan lupa agar membagikannya ke teman-teman sobat ya.

close