Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Karipap Pusing Untuk Pemula!

Ingin bikin karipap pusing yang nikmat? Tidak usah ragu lagi, disini kami hanya menyediakan resep resep karipap pusing terbaik! karipap pusing cocok untuk makanan sehari-hari di rumah maupun untuk makanan perayaan.

Karipap Pusing

Banyak orang tidak berani memasak karipap pusing karena takut masakan yang dihasilkan tidak sesuai harapan. Ada beberapa hal yang mempengaruhi kualitas rasa dari karipap pusing! Mulai dari kualitas peralatan memasak, selalu pastikan untuk menggunakan peralatan memasak yang bermutu dan selalu dalam kondisi baik. Kemudian, agar rasa makanan semakin enak tentu saja harus memakai banyak bumbu agar makanan yang dihasilkan tidak terasa hambar. Kemudian, perbanyaklah latihan untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap langkah-langkah memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru mempengaruhi rasa masakan juga lho!

This elaboration is a traditional snack from Brunei, Malaysia (Karipap In Malaysia you can find another version called epok-epok and they differ from karipap because the. Resepi Karipap Pusing Sardin Beserta Tips Penyimpanan Cara Membentuk Karipap Pusing Keong Melingkar.

Teman-teman dapat menyiapkan karipap pusing hanya dengan menggunakan 25 bahan dan 9 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk memasaknya, bikin karipap pusing yuk!

Untuk membuat Karipap Pusing, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang digunakan sebagai berikut:

  1. Sediakan of Bahan A :.
  2. Diperlukan 250 gr of tepung terigu protein sedang.
  3. Ambil 47 gr of margarin.
  4. Ambil 47 gr of mentega putih.
  5. Ambil 7 gr of gula pasir.
  6. Gunakan secukupnya of Garam.
  7. Siapkan 115 ml of air.
  8. Sediakan of Bahan B :.
  9. Dibutuhkan 150 gr of tepung terigu protein sedang.
  10. Gunakan 40 gr of margarin.
  11. Siapkan 40 gr of mentega putih.
  12. Dibutuhkan 1 sdm of minyak goreng.
  13. Diperlukan of Bahan isian :.
  14. Ambil 2 batang of wortel ukuran kecil,potong dadu.
  15. Diperlukan 125 gr of kentang,potong dadu kecil.
  16. Sediakan 50 gr of daging ayam,potong dadu.
  17. Dibutuhkan 3 siung of bawang merah,iris tipis.
  18. Ambil 2 siung of bawang putih,iris tipis.
  19. Sediakan 2 batang of daun bawang,iris.
  20. Sediakan 1/2 sdt of garam.
  21. Sediakan 3 sdm of bumbu kari.
  22. Siapkan secukupnya of Gula pasir.
  23. Gunakan secukupnya of Merica bubuk.
  24. Siapkan of Minyak untuk menumis.
  25. Gunakan secukupnya of Air.

Spiral Curry Puffs, also known as Karipap Pusing (螺旋咖喱角) are a tasty and favourite Asian snack especially in Malaysia and Singapore. They are quite similar to the western puff or pies except that for..(FRIED & BAKED) Karipap Pusing Rangup dan Sedap Confirm Jadi Karipap Pusing yang rangup dengan inti kentang yang sangat sedap! Cara mudah untuk buat Karipap Pusing secara homemade. Banyak tak banyak dan lebgkap dengan resipi step by step.

Cara menyiapkan Karipap Pusing:

  1. Isi : tumis bawang putih dan bawang merah dan daun bawang hingga harum,masukkan ayam hingga berubah warna.
  2. Masukkan sayuran dan bumbu,beri air secukupnya,masak hingga matang dan air menyusut.Angkat dan sisihkan.
  3. Bahan A : campur semua bahan kecuali air,aduk rata,lalu tambahkan air sedikit demi sedikit,uleni hin gga adonan menyatu.Bulatkan,diamkan kurang lebih 15 menit.
  4. Bahan B : campur semua bahan,uleni hingga menjadi adonan,bulatkan.
  5. Bagi adonan A seberat 30 gr dan adonan B seberat 15 gr.Bungkus adonan B dengan adonan A,bulatkan.
  6. Lalu gilas memanjang kemudian gulung,gilas kembali dan gulung lagi.
  7. Potong gulungan menjadi 2 bagian sama dan lakukan hingga adonan habis.
  8. Ambil 1 potong adonan,gilas atau pipihkan dengan rolling pin(yang dipipihkan bagian tepi gulungan seperti pada gambar),hati-hati jangan terlalu menekan supaya layer tetap bagus,isi dengan bahan isian,lipat lalu pilin seperti membuat pastel.Lakukan hingga adonan habis.
  9. Diamkan di kulkas kurang lebih 1 jam atau semalaman.Goreng karipap pada minyak panas dan banyak dengan api sedang hingga berwarna kecoklatan.Angkat dan sajikan.
Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup. Karipap Pusing rangup dan sedap confirm jadi ini adalah resepi karipap pusing yang sangat Video ini adalah mengenai Karipap Pusing. Resepi karipap yang mempunyai struktur berpusing ini boleh. Karipap pusing Lani's kurang berminyak dan resepi yang tersendiri paling sedap dari yang anda pernah makan sebelum ini. Pilihan terbaik waktu makan santai anda!

Ternyata tidak susah, kan? Yuk, mulai belanja bahan-bahannya dan bersiap untuk membuat karipap pusing. Makan malam hari ini pasti akan terasa istimewa! Apabila resep ini berguna jangan lupa agar membagikannya ke teman-teman kamu ya.

close