Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resep: Karipap Pusing #BikinRamadhanBerkesan Untuk Pemula!

Perlu hidangan praktis untuk hari ini? Resep karipap pusing #bikinramadhanberkesan ini mungkin bisa menjadi ide menarik untukmu! Perkaya perbendaharaan resepmu dengan karipap pusing #bikinramadhanberkesan! Makanan spesial untuk hari ini. Selamat mencoba resepnya!

Karipap Pusing #BikinRamadhanBerkesan

Banyak orang sudah menyerah duluan karipap pusing #bikinramadhanberkesan karena takut hasil masakannya tidak sesuai harapan. Banyak hal yang berpengaruh terhadap kualitas rasa dari karipap pusing #bikinramadhanberkesan! Mulai dari kualitas alat masak, pastikan selalu untuk menggunakan peralatan memasak yang bermutu dan selalu dalam kondisi baik dan bersih. Selain itu, agar cita rasa makanan semakin enak tentu saja harus memakai berbagai bumbu supaya makanan yang dihasilkan terasa lezat. Dan yang terakhir, perbanyaklah latihan untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap proses memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru mempengaruhi hasil akhir masakan juga lho!

It is a thin dough made with several layers simulating a puff pastry, which is then fried or baked, filled with a mixture of ingredients that. SPIRAL CURRY PUFFS (KARIPAP PUSING 螺旋咖喱角): Spiral Curry Puffs, also known as Karipap Pusing (螺旋咖喱角) are a tasty and favourite Asian snack especially in Malaysia and Singapore. Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup.

Teman-teman dapat menyiapkan karipap pusing #bikinramadhanberkesan hanya dengan menggunakan 21 bahan dan 16 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk membuatnya, bikin karipap pusing #bikinramadhanberkesan yuk!

Untuk membuat Karipap Pusing #BikinRamadhanBerkesan, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan sebagai berikut:

  1. Gunakan of Bahan kulit A.
  2. Dibutuhkan 100 gr of Mentega Putih.
  3. Ambil 50 gr of Margarin.
  4. Dibutuhkan 300 gr of Tp Terigu.
  5. Dibutuhkan of Bahan kulit B.
  6. Diperlukan 700 gr of Tp Terigu.
  7. Gunakan 1/2 sdt of Garam.
  8. Dibutuhkan 50 gr of Margarin.
  9. Sediakan 350 ml of Air.
  10. Sediakan of Isi.
  11. Siapkan 1 kg of Kentang kupas potong dadu.
  12. Diperlukan 1 Bh of Dada Ayam tanpa tulang potong dadu.
  13. Diperlukan 8 Bh of Cabai hijau besar potong dadu hilangkan biji.
  14. Diperlukan 1 of bsk Bumbu kari indofood.
  15. Siapkan 5 btr of Bawang Merah.
  16. Siapkan 4 btr of Bawang putih.
  17. Dibutuhkan 1 Sdm of bumbu kari bubuk.
  18. Ambil 1 Sdm of Saus Tomat.
  19. Diperlukan 1 Sdm of Saus sambal.
  20. Diperlukan Secukupnya of Garam dan Gula.
  21. Gunakan Secukupnya of minyak untuk menumis dan menggoreng.

Ramai yang 'takut' nak cuba kerana anggap Karipap Pusing ni susah nak buat. Jangan bimbang, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang mudah. Sesuai untuk sarapan pagi atau juga minum petang. Bahan-bahan diperlukan: *Doh berminyak* : Resepi Karipap Pusing Rangup.

Langkah-langkah membuat Karipap Pusing #BikinRamadhanBerkesan:

  1. Campur bahan A uleni hingga kalis bulatkan letakkan di wadah tertutup sisihkan.
  2. 2. Campur bahan B, uleni hingga kalis, bulatkan. Diamkan kurang lebih 15 menit..
  3. 3. Tipiskan adonan B kemudian letakkan adonan A ditengah. Lipat adonan B hingga menutupi adonan A. Tipiskan adonan kemudian gulung (lakukan menggulung dan menipiskan hingga 2 kali seperti membuat kulit pastry). Terakhir gulung  dan rapatkan..
  4. 4. Potong-potong adonan yang sudah digulung tadi (kira2 setebal 1cm) kemudian tipiskan. Isi dengan isian kemudian rapatkan pinggirnya dengan cara di pilin (dicubit). Goreng karipap dengan api sedang hingga matang..
  5. Isi Tumis duo bawang setelah harum masukkan bumbu kari instan aduk aduk....
  6. Masukkan cincangan ayam masak sampai berubah warna menyusul rempah kari bubuk aduk rata lalu masukkan kentang.
  7. Tuangi air secukupnya masak hingga air hampir habis masukkan cabai hijau saus tomat dan saus sambal dan lanjutkan masak hingga semua bahan isian matang tes rasa.
  8. Dinginkan siap untuk isian karipap.
  9. Selamat Mencoba....
  10. .
  11. .
  12. .
  13. .
  14. .
  15. .
  16. .
Karipap ialah sejenis juadah yang terkenal di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Singapura. Terdapat beberapa jenis karipap seperti karipap daging, ayam, sardin, ikan (temosa) dan mini. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Masukkan inti kari kentang ke atas kulit karipap pusing dan tutup. Kemudian kunci tepinya seperti gambar ketiga.

Selamat mencoba resep karipap pusing #bikinramadhanberkesan! Apabila resep ini berguna jangan lupa untuk membagikannya ke teman-teman kamu ya.

close