Resep: Karipap Pusing Biji Nangka-Wortel-Ayam & Keju Chedar Anti Gagal!
Ingin tau rahasia bikin karipap pusing biji nangka-wortel-ayam & keju chedar yang enak? Gak perlu pusing lagi, disini kami sudah menyiapkan resep karipap pusing biji nangka-wortel-ayam & keju chedar terbaik! karipap pusing biji nangka-wortel-ayam & keju chedar adalah salah satu menu makanan yang paling digemari. Yuk, waktunya untuk memasaknya sendiri di rumah!
Kebanyakan orang takut mulai memasak karipap pusing biji nangka-wortel-ayam & keju chedar karena takut rasa masakannya tidak enak. Banyak hal yang mempengaruhi kualitas rasa dari karipap pusing biji nangka-wortel-ayam & keju chedar! Mulai dari kualitas alat masak, selalu pastikan untuk menggunakan peralatan memasak yang berkualitas dan selalu dalam kondisi bersih. Kemudian, kualitas bahan yang digunakan juga mempengaruhi cita rasa, maka dari itu sebaiknya pakai bahan yang masih segar.. Selain itu, perbanyaklah berlatih untuk mengenali berbagai macam rasa masakan, nikmatilah setiap proses memasak dengan sepenuh hati, karena perasaan yang semangat, tenang dan tidak terburu-buru berpengaruh terhadap hasil akhir masakan juga lho!
Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Sekarang ni kalau buat karipap pun yang kulit biasa saja. Kalau karipap biasa minyak tak boleh panas sangat nanti ia mengerutu dan gelembung-gelembung permukaan karipap tu. tapi sebaliknya karipap pusing kena goreng dalam minyak yang betul-betul panas supaya karipap ni cantik kejadiannya.
Cara membuatnya pun tidak sulit, kalian dapat memasak karipap pusing biji nangka-wortel-ayam & keju chedar hanya dengan menggunakan 19 bahan dan 7 langkah saja. Berikut ini bahan dan cara untuk membuatnya, bikin karipap pusing biji nangka-wortel-ayam & keju chedar yuk!
Untuk menyiapkan Karipap Pusing Biji Nangka-Wortel-Ayam & Keju Chedar, gunakan bahan-bahan dan bumbu yang digunakan sebagai berikut:
- Siapkan of Bahan Kulit :.
- Gunakan 240 gr of terigu pro rendah.
- Dibutuhkan 60 gr of margarin/mentega.
- Gunakan 1 sdm of gula pasir.
- Dibutuhkan 1 sdt of garam.
- Gunakan 100 ml of air.
- Sediakan of Bahan isi Versi Ringan :.
- Sediakan of Keju cheddar parut.
- Sediakan of Bahan Isi Versi Lauk :.
- Sediakan 1 genggam of beton / biji nangka (rajang halus).
- Diperlukan 1 genggam of Ayam potong dadu.
- Ambil 1 buah of wortel potong dadu.
- Dibutuhkan 1 sachet of kaldu jamur.
- Gunakan 1/2 sdt of garam.
- Dibutuhkan 1/2 sdm of gulapasir.
- Ambil 1/2 sdt of terasi.
- Diperlukan 4 buah of baput iris tipis.
- Siapkan 4 buah of bamer iris tipis.
- Sediakan 1/2 batang of daun prei iris.
Api tidak boleh terlalu kecil nanti karipap ni akan serap minyak yang banyak dan buatkan kita muak bila menikmatinya. Saya pernah beberapa kali cuba buat karipap pusing tapi tak menjadi. Beberapa tahun dulu saya ada tengok kawan buat kat rumah dia dan tunjukkan caranya tapi resepi dia main agak-agak saja. Dan bila saya balik buat kat rumah tak menjadi pula.
Proses memasak Karipap Pusing Biji Nangka-Wortel-Ayam & Keju Chedar:
- Siyapkan bahan, panaskan minyak dan tumis hingga layu. Koreksi rasa.
- Siyapkan bahan kulit, campur semua bahan kecuali air. Aduk bahan kering, untuk air sedikit demu sedikit. Hentikan bila adonan sdh cukup kalis. Istirahatkan 30menit dg ditutup kain..
- Adonan sdh diistirahatkan, pipihkan dan gulung..
- Setelah digulung pipihkan kembali dan gulung. Lalu potong (masing" potongan kurleb 40-55gr an). Istirahatkan 15menit dan tutup kain..
- Pipihkan kembali jgn terlalu tipis, dan isi dg isian. Ini versi lauk.
- Ini versi isian ringan Keju, tutup rapat tiap pinggirannya (saya dibantu garpu).
- Siyap digoreng dan sajikan hangat..
Mudah bukan membuat karipap pusing biji nangka-wortel-ayam & keju chedar? Selamat berkreasi di dapur! Jika resep ini berguna jangan lupa untuk membagikannya ke teman-teman kamu ya.